Mielipidekirjoitus, TS 21.4.2016

Turun Sanomien (16.4.) jutussa käsiteltiin pakolaisten kuntapaikkoja. Haluan tuoda esiin muutaman seikan Raision kannalta.
Raisio on ottanut vastaan maahanmuuttajia suhteessa eniten koko Varsinais-Suomen alueella jo vuosien ajan. Raisioon suuntautuu myös muuttoa muualta maasta kuten Turkuunkin. Nyt ely-keskus ehdottaa alueen kunnille vastaanottomäärien kasvattamista, mutta ei ota millään tavalla huomioon jo kuntiin sijoitettuja maahanmuuttajia. Ely-keskus ei myöskään halua ottaa vastaanottomäärissä huomioon perheiden/sukujen yhdistämisiä ja niin kutsuttua itsenäistä muuttoa vastaanottokeskuksista kuntiin. Miksi ei? Näistä tulee kustannuksia yhtä lailla.
Kustannuksista Kuntaliitto on jo vuosia antanut lausuntoja, että laskennelliset korvaukset (90-luvulta) eivät kata edes puolia todellisista kustannuksista. Kun tuon pitää mielessä, niin ymmärtää vastaanottavan kunnan asukkaiden maksavan suurimman osan kustannuksista ja kolmen (neljän, jos kyseessä kiintiöpakolaiset) vuoden jälkeen korvaukset loppuvat ja kulut jäävät lähes kokonaan kuntalaisten maksettaviksi.
Taloudellisten ongelmien lisäksi tulee muitakin haasteita. Mm. varsinkin nuorten kuntalaisten ongelmaksi muodostuu pula vuokra-asunnoista, sekä kohonnut vuokrataso.
Puheet maahanmuuton hallittavuudesta ja kotoutumisen onnistumisesta voi jättää omaan arvoonsa. Kotoutumista ei voida pitää tähän mennessäkään onnistuneena, joten miten tilanne muka paranisi, jos tulijoiden määrää kunnassa lisätään?
Jouduimme Raisiossa jo korottamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Korotammeko seuraavaksi päivähoitomaksuja täysimääräisesti, jotta saamme kulumme katettua? Kun tämä maahanmuuttajien määrän lisääminen kuitenkin lisää menoja, niin tuloja on jostain saatava vähintään vastaava määrä tilalle. Vaihtoehtoina ovat verojen ja maksujen korotukset, palveluiden leikkaukset ja henkilötyövuosien vähennykset.
Maahanmuuttoasioissakin kyse on ensisijaisesti taloudesta, vaikka osa päättäjistä tämän puolen haluaa unohtaa tai kieltää.

Mika Koivisto, Raision kaupunginhallituksen jäsen

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa