Suomen koulu on romahtanut
Suomalaisten PISA-tulokset ovat laskeneet vuosien saatossa enemmän kuin missään muualla. Se on siis maailmanennätys. Samaan aikaan Suomessa panostetaan oppilaisiin rahaa enemmän kuin koskaan. Se puolestaan on siten Suomen ennätys, 9818 euroa per oppilas.
Tuloksia ovat heikentäneet maahanmuuttajat mutta myös kantasuomalaisten taidot ovat romahtaneet vuoden 2006 jälkeen. Onneksi putoamme korkealta, emmekä ole vielä huonoja. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin alamäki päättyy.
Hämmentävä luku. Opettajien määrä hoito- ja tukihenkilöstöön nähden Raision Vaisaaren koulussa: varsinaisia opettajia on 53 ja hoitohenkilöstöä noin 30. Näiden tukea antavien työntekijöiden ammatit ovat hyvin kirjavia. On kouluvalmentajaa, ankkuriopettajaa, koulunkäynninohjaajaa, erityisopettajaa, erityisluokanopettajaa, psykologi, terveydenhoitajia, kuraattoria, lääkäri ym. Nykyään tavallisella luokalla voi olla kolme työntekijää auttamassa oppilaita.
Turhan päiten työntekijöitä ei ole palkattu, mutta jotain on pahasti vialla. Peruskoululaisiin panostetaan enemmän kuin koskaan mutta ongelmat vain lisääntyvät. Ongelmat eivät ole syntyneet koulussa mutta niitä ei myöskään ole saatu siellä kunnolla kuriin. Mitä tulisi tehdä, jotta suomalaisten lapset oppivat, kuten ennen?
Katso Raision Perussuomalaisten kuntavaalien ehdokkaat täältä.
Lasten ja nuorten hyvinvointi etusijalle – perinteinen koulu takaisin!
Ilmastoahdistuksen ja ideologioiden tuputtaminen näkyy monissa nuorissa ahdistuksena. Lapsilla ei pitäisi olla taakkaa kantaa ongelmia, jotka ovat raskaita jo aikuisillekin. Koulun tehtävänä on tarjota vakaa ja laadukas perusopetus, jossa keskiössä ovat oppiminen, turvallisuus ja selkeät rajat.
Rauhalliset, omat luokkahuoneet ja tuttu opettaja luovat turvaa ja yhteenkuuluvuutta. Jokaisella varsinkin pienemmällä oppilaalla tulisi olla oma pulpetti ja luokkatila, jossa voi keskittyä täysipainoisesti opiskeluun. Häiriköt sekoittavat luokkien järjestyksen, ja siksi erityisluokat sekä tasoluokat ovat tarpeen – näin varmistetaan, että jokainen saa oppia omalla tasollaan parhaalla mahdollisella tavalla. Inkluusio ei toimi.
On myös kiinnitettävä huomiota liikuntaan. Tutkimustulokset lasten ja nuorten liikuntatottumuksista ovat huolestuttavia: esimerkiksi lukiolaisista vain 3 % liikkuu suositusten mukaisesti vähintään tunnin päivässä (LIITU-tutkimus, 2021). Liikunnan positiiviset vaikutukset keskittymis- ja oppimiskykyyn ovat kiistattomat, ja siksi kouluissa on panostettava liikkumiseen.
Oppimisen keskiössä tulee olla perinteinen, laadukas opetus. Kännykät pois häiritsemästä koulupäivää, ja oppikirjat käteen digilaitteiden sijaan. Lapset viettävät jo muutenkin liikaa aikaa ruutujen äärellä – miksi samaa jatkettaisiin koulussa? Sosiaaliset taidot kehittyvät, kun välitunneilla ollaan kasvokkain kavereiden kanssa. Se lisää oppilaiden hyvinvointia.
Opettajien työrauha on palautettava. Kuria ja rajoja on vahvistettava – huonosta käytöksestä on seurattava sanktioita ja hyvästä käytöksestä kiitosta. Koulun on oltava paikka, jossa oppilaat voivat keskittyä oppimiseen ilman jatkuvaa häiriötä. Koulun on vaadittava työtä ja tuloksia sekä jätettävä luokalle ne, jotka eivät suoriudu. Ei armovitosia.
Nyt on aika panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin – lisää liikuntaa, kuria ja laadukasta opetusta.
Katso Raision Perussuomalaisten kuntavaalien ehdokkaat täältä.