Raision maahanmuuttotilanteesta
Rannikkoseudun artikkelissa(26.11) mainittiin joitain lukuja liittyen maahanmuuttajien vastaanottoon Raisiossa. Luvut eivät ole yhteneviä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen(THL) esittämien lukujen kanssa. Raisiossa on otettu vastaan paljon enemmän maahanmuuttajia kuin jutussa annetaan ymmärtää. Vuosina 2010-2012 määrä on ollut 91 henkilöä ja kuluvan vuoden lisäys on noin 30 henkilöä. Lisäksi tulevat vielä ns. itsenäisesti kuntaan muuttavat. Itse asiassa Raision väestönkasvu on nojannut pelkästään ulkomaalaisiin vuodesta 2007 lähtien ja tämä näkyy myös toimeentulotukimenoissa. Toimeentulotuki euroa/asukas on Raisiossa lähes kaksinkertainen Varsinais-Suomeen verrattuna ja noin 40 prosenttia suurempi kuin koko maan keskiarvo.
Kaupungin virkamiehillä ei ole minkäänlaista tietoa kokonaistilanteesta. Kaikki luvut kysytään yleensä ELY-keskukselta ja nyt alkaa olla tilastoja ja lukuja yhtä monta kuin on kysyjiä ja vastaajia. Tästä voi päätellä, että tilanne ei ole kenenkään hallinnassa ja kustannuksia ei todellakaan tiedetä. Mahdetaanko sitten edes tietää mitä korvauksia ja kuinka paljon voimme ELY-keskukselta anoa maahanmuuton kustannusten peitteeksi?
Täysin tulonsiirtojen varassa elävän väestönosan määrän kasvattaminen aiheuttaa väistämättä menojen kasvua. Pelkkien avustusten ja asuntojen lisäksi joudutaan palkkaamaan lisää henkilöstöä pitämään huolta tästä joukosta, joka ei ilman ohjausta tässä yhteiskunnassa pärjää. Suomeksi sanottuna yhteisestä kakusta on entistä vähemmän jaettavaa sitä tarvitseville. Enkä usko, että voimme joka ikinen vuosi nostaa veroja alati kasvavien kustannusten maksamiseksi.
Muut lähikunnat ovat suhtautuneet kielteisesti vastaanottomäärien kasvattamiseen ja tämä tulee väistämättä näkymään Raisioon sijoitettavien määrässä ja kustannuksissa, jos mitään ei tehdä.
Raisiossa tarvitaan nyt poliitikkoja, jotka käärivät hihat ja tekevät sen, mikä on tarpeellista kunnan ja sen asukkaiden etujen turvaamiseksi. Olen huomannut, että osalle päättäjistä maahanmuutto on aivan liian tunnepitoinen aihe keskustella normaalisti asialinjalla. Aivan liian kauan on pakoiltu vastuuta ja annettu virkamiesten toimia asian suhteen omatoimisesti ilman selkeää ohjausta.